This demo requires Flash Player.

Chamaeleo calyptratus - Chameleon jemenský

Chameleon jemenský
kodVariantaCenainfo
[340011]3-5 cm v těle690,- KčSPřidat do košíku
[340012]6-9 cm990,- KčSPřidat do košíku
[340014]10 - 13 cm v těle1.290,- KčSPřidat do košíku
[340013] ---- SPřidat do košíku


diskuze - Chamaeleo calyptratusfotogalerie - Chamaeleo calyptratus

Chamaeleonidae - Chameleonovití

Chamaeleo calyptratus
Chamaeleo calyptratus

Tělesné rozměry Chameleona jemenského

Délka těla i s ocasem: samice: 45cm samec: 65cm

Výskyt Chameleona jemenského

Horské a podhorské polopouště na jihu Arabského poloostrova

Způsob života Chameleona jemenského

Žije ve větvích akácií, na kukuřici, na sukulentech a keřích. Přes den se obvykle zdržuje ve výšce 1-3m, noci tráví na koncích nejvyšších větví stromů.

Způsob obživy Chameleona jemenského

Tento chameleón je velice žravý a požírá prakticky vše, co se hýbe až do velikosti čtyřtýdenní myši. Kromě běžných druhů hmyzu dává přednost mouchám a cvrčkům. Nepohrdnou ani také rostlinnou potravou jako jsou zelené listy, květy a plody.

Chov Chameleona jemenského

Pro odchov jedince postačí terárium o rozměrech 80 x 70 x 150cm, které přes den vyhříváme na 28-35°C a v noci snížíme na 22°C. Do jednoho terária nikdy neumisťujeme z důvodu vysoké agresivity více než jednoho samce. Mladým jedincům rosíme několikrát denně.

Rozmnožování Chameleona jemenského

Pohlavní dospělosti dosahují kolem 6-7 měsíců. Po přibližně 30 až 45 dnech březosti snáší samice 20-70 vajec do asi 20cm hluboké jamky, kterou ihned po snůšce zahrabe. Vejce inkubujeme ve vlhkém vermikulitu při teplotě 30°C. Mláďata se líhnou za 150 až 220 dní. Již za několik hodin jsou sama schopna přijímat potravu.