This demo requires Flash Player.

Octodon degu - Osmák degu

Osmák degu
kodVariantaCenainfo
[152030]varianta 0120,- KčSPřidat do košíku


diskuze - Octodon degu

Rodentia - Hlodavci - Činčilovití, Morčatovití, Osmákovití

Octodon degu
Octodon degu

Tělesné rozměry Osmáka degu

Délka těla: 15cm Délka ocasu: 7-13cm Hmotnost: 170-300g

Výskyt Osmáka degu

Od západního pobřeží Chile až po hory And.

Způsob života Osmáka degu

Spíše denní aktivní tvor, obratný, dobře skáče a šplhá. Tito hlodavci jsou dychtiví stavaři hnízd. V přírodě si dělají hromádky z větviček a čím větší má osmák hromadu, tím vyšší je jeho postavení ve skupině. Původně žil v početných koloniích, je tedy velmi společenský. Dožívají se 5 až 7 let.

Způsob obživy Osmáka degu

Živí se různými cibulkami rostlin, hlízami, úrodou na farmách, travinami, listy, ohlodává kůru stromů a keřů, v zimě jedí hlavně suché listí. Neměli by mít v potravě mnoho cukru, karbohydrátů a tuků, které jim způsobují zdravotní problémy.

Chov Osmáka degu

Pro skupinu je vhodná klec o velikosti 60x60x100 cm, ale plastové dno mohou prohryzat, je lepší kombinovat klec s kovovým nebo skleněným spodkem. Na podestýlku jsou nejvhodnější hobliny a seno. Patří mezi šplhavé druhy, proto je dobré klec vybavit větvemi na lezení a plošinkami na odpočívání. Ocení též misku s koupacím pískem pro činčily.

Rozmnožování Osmáka degu

Pohlavní dospělosti dosahují kolem 1 roku. Oproti ostatním hlodavcům mají osmáci poměrně delší březost 87 až 93 dní. Po téhle dlouhé březosti se rodí 3 - 9 mláďat dokonale osrstěná, vidí a mají zuby. Během několika hodin po narození začínají prozkoumávat své okolí a brzy jí i pevnou stravu. Sameček bývá dokonalý otec, který pomáhá s výchovou. Mláďata bývají odstavena mezi 5 - 6 týdnem.