This demo requires Flash Player.

Eutamias sibiricus - Burunduk páskovaný

Burunduk páskovaný
kodVariantaCenainfo
[150010]varianta 01.500,- KčSPřidat do košíku


diskuze - Eutamias sibiricus

Rodentia - Hlodavci - Veverkovití

Tělesné rozměry

Délka těla: 13-17cm Délka ocasu: 8-11cm Hmotnost: 100-125g

Výskyt

Od Eurasie, Sibiře až po Koreu, střední Čínu a některé ostrovy Japonska.

Způsob života

Je to aktivní a mrštné zvíře hlavně v ranních hodinách, které je schopno šplhat po kmenech stromů. Tyto zvířata tráví v rozmezí listopadu a března zimní spánek, při kterém je náhlé probuzení stresuje. Jejich hnízdo je ukryto v dutinách stromů maskováno listím. Délka života je kolem 7 let.

Způsob obživy

Jejich potrava se skládá z plodů a semen ( pšenice, oves a slunečnice). K zvlášť oblíbeným plodům patří mrkev, hrozny, jablka nebo hrušky. Jejich potrava by měla být doplněna i ořechy, z kterých získávají tuk na zimu. Nepohrdnou také ani hmyzem.

Chov

Pohlavní dospělost u burunduků je v 11 měsíci. Po 4 - 6 týdenní březosti samička porodí 3 až 10 mláďat. Ne se vydají vlastní cestou, drží se u matky 8 - 10 týdnů.

Rozmnožování

Klec má být dle chytrých knih má být klec pro jednu veverku veliká přibližně 1 metr dlouhá, 1 metr vysoká a 0,5 metru hluboká. Dvě stěny klece by měly být plné - zadní a jedna boční - s tím, že by měly být z nehoblovaných prken, aby po nich veverka mohla šplhat. Klec by měla stát na klidném, světlém (ovšem nemělo by na ní celý den dopadat přímé sluneční záření) místě bez průvanu. Klec by měla být vybavená větvemi, různými prkny a poličkami, trubkami a domečkem. Jako podestýlka je doporučována rašelina, piliny a nebo stelivo pro drobné savce.