This demo requires Flash Player.

Chinchilla lanigera - Činčila jihoamerická

Činčila jihoamerická
kodVariantaCenainfo
[152052]varianta 0650,- KčSPřidat do košíku


diskuze - Chinchilla lanigera

Rodentia - Hlodavci - Činčilovití, Morčatovití, Osmákovití

Chinchilla lanigera
Chinchilla lanigera

Tělesné rozměry

Délka těla: 25-26cm Délka ocasu: 18cm Hmotnost: až 800g

Výskyt

Pouze už jen v horských oblastech And Severní Ameriky

Způsob života

V těchto chudých končinách velmi často pokrytých sněhem žijí v koloniích ve skalnatých štěrbinách nebo malých doupatech o počtu 2 až 5 činčil. Tyto zvířata jsou aktivní převážně v noci, často se po ránu vyhřívají na sluníčku a poté prospí zbytek dne v doupěti. Délka života dosahuje 8 až 10 let.

Způsob obživy

Živí se výhradně chudou rostlinnou vegetací své domoviny. Většinou jsou to hrubé pichlavé traviny, trnité křoviny a některé horské byliny. V těchto oblastech je k dispozici jen velmi málo vody, tak musí většinou potřebné tekutiny získávat jen z potravy.

Chov

Pohlavní dospělostí dosahuje činčila ve stáří 4 měsíců a pak si najde partnera na celý život. Samice může mít až 3 vrhy do roka, kdy se v jednom vrhu rodí až 4 mláďata, vážící přibližně 40 - 50 gramů. Rodí se dokonale osrstěná, v chrupu mají 20 zubů a vidí. Velmi brzy začnou běhat a po dvou dnech přijímat i potravu. Rodiče je opatrují až do 6 nebo 8 týdnů.

Rozmnožování

Nejvhodnější pro ubytování činčil je prostorná voliéra umístěná v chladnější části bytu. Voliéra by neměla být menší než 2x1x2 m. Vnitřek voliéry může být vybaven kmenem a několika špalky, po kterých činčily rády lezou, jednoduchými poličkami na stěnách, kde odpočívají a rozhlížejí se po okolí a budkami, kde se mohou ukrýt. Dno vysypeme tenkou vrstvou pilin nebo hoblin.