This demo requires Flash Player.

Testudo horsfieldi - Želva čtyřprstá

CITES - povinné doklady
Želva čtyřprstá
kodVariantaCenainfo
[301101]4-6 cm1.400,- KčSPřidat do košíku
[301102]8-9 cm 1.500,- KčSPřidat do košíku
[301103]12-13 cm2.300,- KčSPřidat do košíku


diskuze - Testudo horsfieldi

Tělesné rozměry

Velikost: 25cm Hmotnost: 2kg

Výskyt

Afghánistán, Pákistán, Kazachstán, Turkmenistán, Írán a severovýchodní pobřeží Kaspického moře.

Způsob života

Obývá oblasti do výšky 1500 - 2100 metrů, typicky se zdržuje na travnatých místech u horských bystřin a ples. Je aktivní cca od března do září či října, přes léto může upadnout do letního spánku (který může přejít do zimního), častěji je ale během dne zalezlá hluboko ve stínu v mělkých norách vyhrabaných pod balvany a nepřetržitě se krmí jen ráno a večer.

Způsob obživy

Strava se skládá takřka výhradně z listů, plodů a květů.

Chov

Velikost chovných zařízení lze měnit s přibývajícím věkem a velikostí zvířat. První dva roky vystačíme s nádrží 40 x 60 x 30 cm pro dva kusy, v dalších letech raději větší. Dno pokryjeme vrstvou písku, postačují asi 3 cm, nad kterým je ve vzdálenosti asi 15 cm nainstalována výhřevná žárovka. Terária v tmavších částech místnosti je nutné přisvěcovat zářivkou. Jediným zařízením těchto ubikací jsou misky na vodu a potravu.

Rozmnožování

Pohlavní dospělosti želvy dosahují mezi 8-10 rokem věku. Samice snáší na přelomu května a června 1 až 5 vajec. Mláďata se líhnou po 80 až 110 dnech, to znamená, že zpravidla zůstanou spát v zemi a vylezou až příští jaro.

Informace čerpány z:

Želvy v přírodě a v péči člověka autor Jiří Zych