This demo requires Flash Player.

Geochelone sulcata - Želva ostruhatá

CITES - povinné doklady
Želva ostruhatá
kodVariantaCenainfo
[301043]32-47cm - Dospělí jedinci35.000,- KčSPřidat do košíku
[301041]6 cm3.500,- KčSPřidat do košíku
[301042]25-35 cm15.000,- KčSPřidat do košíku


diskuze - Geochelone sulcatafotogalerie - Geochelone sulcata

Tělesné rozměry Želvy ostruhaté

Velikost: 70-80cm Hmotnost: 100kg

Výskyt Želvy ostruhaté

Úzký pás rovníkové Afriky: jižně od Sahary z vnitrozemí Senegalu skrz Mauretánii, Mali, Niger, Čad, Súdán a Etiopii

Způsob života Želvy ostruhaté

Suché stepi a polopouště, východní až západní části Sahary. Výskyt této želvy je na nejsušší části Afriky.

Způsob obživy Želvy ostruhaté

Živí se spásáním trav (potřebují velké množství vlákniny) a sukulentů a příležitostným požíráním kostních výkalů afrických šelem. Pijí velmi hodně vody, snad nejvíc ze všech suchozemských želv.

Chov Želvy ostruhaté

Pro pár dospělých chovaných želv by měl být min. vnitřní výběh 2,5m x 6 m a venkovní podstatně větší. Pro chov v zajetí jsou důležité velké venkovní výběhy pro slunné a teplé dni a pro chladnější teploty a zimní období dobře izolované a vytápěné prostředí. Ve venkovním výběhu by měly být silně zakořeněné rostliny. Ve vnitřním výběhu vytápění půdní i ze shora. Nezapomenout na ozařování UV lampami. V zimě neupadá do zimního spánku, jen do období snížené aktivity

Rozmnožování Želvy ostruhaté

Kladiště bývají až 37cm hluboké. Samice snáší kolem 20 vajec cca 45mm velikých. Vejce jsou kulatá o velikosti 40-50mm a hmotnosti 35-50g. Želvičky se líhnou obvykle po 85-100 dnech.

Informace čerpány z:

Želvy v přírodě a v péči člověka autor Jiří Zych.