This demo requires Flash Player.

Animals holding | Primates - Primáti

Primates - Primáti

[Primates]
Popis: Rozmanitá skupina převážně stromových savců, zrakově orientovaných zahrnuje 13 čeledí s cca 230 druhy, které z hlediska zeměpisného rozlišujeme na dvě skupiny: Novosvětské – žijí v Americe, řadíme je do podřádu ploskonosých (kosmani, chápaní), s noční aktivitou - mirikiny Starosvětské – řadíme sem poloopice (s noční aktivitou – makiové, ksukolové, loriové, kombi, nartouni) a opice (s denní aktivitou) z Afriky, Asie, Madagaskaru v podřádu úzkonosé (větší druhy jako paviáni, guerézy, languři) dále lidoopi a lidé. Zajímavosti: Anatomie jejich hrdla nedovoluje, aby užívali lidskou řeč, jsou schopni naučit se řeč znakovou. Mají vyvinuté klíční kosti, chápavé končetiny, obvykle pětiprsté s protistojně postaveným palcem, dále vysoce vyvinutý mozek zvlášť šedou kůru mozkovou a mozeček. Relativně špatný čich, prostorové (binokulární) většinou barevné vidění. Využívají léčivé rostliny k různým účelům – antibiotika, antiparazitika, stimulans, odložení říje, ovlivnění pohlaví, snížení populace…… Kosmanovití - Callitrichidae Opice neotropické oblasti, se širokou nosní přepážkou. Žijí většinou v malých skupinách tvořených několika nepříbuznými dospělámi samci a samicemi. Bývá v nich jen jedna rozmnožující se samice, která se často páří s několika samci a rodí dvojčata. Jejich nehty připomínají drápky. Ocas je delší než trup, nikoliv chápavý. V potravě je významně zastoupená živočišná složka Nároky na chov: Základna voliéry - 5 m, výška - 2 m. Klima – teplo ve vnitřním prostoru 18 až 24 C. U teplot do 5 C mohou zvířata ještě používat venkovní výběhy (stín a slunce) Zařízení – mnoho vertikálních a horizontálních větví pro šplhání, běhání, skákání, mnoho skrýší (obzvlášť v horních částech výběhu), sedací plošiny, hnízdní budku. Zabránit vizuálnímu kontaktu s ostatními chovnými skupinami. Původ: Skandinávie, Anglie Historie Britské krátkosrsté kočky se začaly chovat zároveň v Anglii a Skandinávii po roce 1900. Existuje domněnka, že je do Anglie přivezli útočné oddíly Římanů. První britské kočky vlastně vznikly z perských a silně stavěných domácích koček a chovaly se takřka výlučně v modré barvě. Skandinávské kočky posléze začaly vykazovat odchylky od klasických britských koček a vznikl z nich základ dnešních koček evropských. Charakter Jsou láskyplné a oddané, mají tichý hlas a nevyžadují ustavičnou pozornost svého majitele. Nezdá se, že by měly sklon k toulání a nevadí jim, jsou-li uzavřeny v bytě. Dokáží s dobře zabavit samy. I když se mohou volně pohybovat po zahradě, není nebezpečí, že by zaběhlý někam daleko. Dobře se snáší s jinými domácími zvířaty a díky své dobromyslné povaze jsou vhodné k dětem i pro člověka hledajícího klidného společníka. Tělesné rozměry: Délka těla: 36-41cm Délka ocasu: 15-20cm Hmotnost: 400-1300g Výskyt: Nový Zéland, Austrálie, Severní Amerika, Sicílie a Sardinie a skotské ostrovy. Způsob života Vyhledávají zalesněné plochy blízko zdrojů vod,která je pro ně velmi důležitá a také jsou velmi dobrými plavci. Jejich doupata si staví v hustém porostu, v senných stodolách nebo obývají králičí nory. Je to hravý, temperamentní a inteligentní tvor. Nespornou výhodou je denní aktivita. Délka života je 8 - 14 let. Způsob obživy Jejich potrava je převážně masitá. Loví hlavně hlodavce, ptáky a jejich vejce, ještěrky, žáby a další obratlovce. Nepohrdnou ani rybami nebo ovocem a zeleninou. Velmi podstatná je také voda. Rozmnožování Pohlavní dospělosti fretky dosahují v půl roce života. Délka březosti se pohybuje v rozmezí 40 - 44 dní a je ovlivněna teplotou okolí. Rodí 2 až 15 mláďat. Po narození váží 7-9g, jsou holá, slepá a velká asi jako palec ruky. Kolem 30.dne se mladým začínají otevírat oči a 40.den už obvykle plně vidí. Odstavena bývají v rozmezí od 42 - 57 dní po narození Tělesné rozměry: Délka těla: 41-47cm Délka ocasu: 40-69cm Výška: 30cm Hmotnost: 4-5,6kg Výskyt: Jižní a Střední Amerika až jižní státy USA Způsob života Objevují se na stromech v tropických deštných pralesích, dubových lesích i na svazích hor. Na travnatých rovných pláních a v polopouštích se pohybují se stejnou jistotou i po zemi. Nejaktivnější jsou brzy z rána a za soumraku, kdy se vydávají za potravou. Sami žijí samotářsky a samice s mláďaty tvoří organizované skupiny. Délka života je kolem 14 let. Způsob obživy Loví především hmyz (brouky, termity, mravence), také větší členovce (pavouky, štíry, korýše a stonožky). Na jejich jídelníčku se objeví i žáby, malí plazi a drobní savci. S oblibou si pochutnávají i na plodech ovoce. Rozmnožování Pohlavní dospělost u nosálů je ve 2. roce života. Po páření vyženou samice samce, aby se vyvarovaly nebezpečí, že by mohl zabít mláďata. Po 2 a půl měsíční březosti přivede samice na svět 2 - 7 mláďat, vážící jen 100 až 180gramů.

Callithrix jacchus

Kosman bělovousý
Kosman bělovousý
Druh podléhající registraci CITES
Na ušních boltcích mají bílé štětičky jakoby vějířky. Na zádech má světlé mramorování, ocas je pruhovaný. 

Callithrix pygmaea (Cebuella pygmaea)

Kosman zakrslý
Kosman zakrslý
Druh podléhající registraci CITES
Kosman zakrslý má hebkou žlutohnědou srst a ocas lemovaný černými kroužky, který je o několik centimetrů větší, než celé tělo. Břicho bývá světlejší. Po většinou mají hustou srst a jeho zbarvení mu velmi pomá 

Saguinus midas

Tamarín žlutoruký
Tamarín žlutoruký
Druh podléhající registraci CITES
Dominantní barvu tvoří černá, která je na hřbetě oranžově mramorována. Konce končetin má žluté až oranžové.  

Saguinus oedipus

Tamarín pinčí
Tamarín pinčí
Druh podléhající registraci CITES
Tamarín pinčí je malý zástupce čeledi kosmanovití obývající velice omezené území tropických deštných lesů v Kolumbii. Tato půvabná opička je charakteristická svou dlouhou, splývavou, bílou srstí na temeni hlavy. Hřbet má zbarven hnědě v různých odstí